Το 2019, ήταν κοινή παραδοχή ότι η χώρα χρειαζόταν μια ευρεία αλλαγή παραδείγματος. Μια αλλαγή παραδείγματος συνολική, η οποία, όμως, είχε στο επίκεντρό της την αντίληψη για τον ρόλο και τη λειτουργία ενός κράτους που θα έχει τον πολίτη και την επιχείρηση στο επίκεντρο, που δεν θα τους βάζει επιπλέον εμπόδια, αλλά αντίθετα θα τους διευκολύνει να αναπτύσσονται, να βελτιώνονται και να προοδεύουν.
Σε αυτή την πρόκληση, η επίδραση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας έχει αποδειχθεί κομβική σε όλα τα διεθνή παραδείγματα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, το μέγεθος της εκκρεμότητας των προηγούμενων δεκαετιών αποτυπωνόταν σταθερά τόσο στους διεθνείς δείκτες, όσο – και κυρίως – στις καθημερινές συναλλαγές με το κράτος. Γι’ αυτό και αποτέλεσε κοινό αίτημα όλων να δημιουργήσουμε ένα κράτος ταχύτερο, απλούστερο, αποτελεσματικότερο και, κυρίως, πιο φιλικό προς τον πολίτη και την επιχείρηση.
Η πρόοδος της τελευταίας διετίας έχει ξεκινήσει να αποτυπώνεται στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Η εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών μέσω του gov.gr έχει ήδη απτό αποτέλεσμα στην αλληλεπίδρασή μας με το Δημόσιο: μέσα από τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις διασυνδέσεις μητρώων, το 2021 ένας ενήλικος πολίτης απέφυγε κατά μέσο όρο 60 αναμονές σε ουρά, τη στιγμή που το 2018 είχε αποφύγει μόλις μία. Αυτές οι 60 ουρές είναι κερδισμένος χρόνος, κερδισμένη ενέργεια για όλους.
Παράλληλα με τις ψηφιακές συναλλαγές, η χώρα κινείται με μεγάλη ταχύτητα και στο πεδίο της αναβάθμισης των δικτύων και των υποδομών της. Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, υλοποιούμε το σύνολο της ψηφιακής μας ατζέντας – δηλαδή τόσο τα αναγκαία, όσο και τα επιθυμητά ψηφιακά έργα. Σε αυτή την πρόκληση σημαντικό ρόλο παίζουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός σύγχρονου «Σχεδίου Μάρσαλ» για τη χώρα, ώστε μέχρι το 2025 η εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών να συναντήσει τις νέες υποδομές.
Ένα ακόμα στοιχείο της προόδου που καταγράφει η χώρα είναι η ανταπόκρισή της στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για το 5G, η Ελλάδα βρέθηκε ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες που ολοκλήρωσαν τη μετάβαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Και το πετύχαμε μέσα από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία δημοπράτησης, στην οποία η χώρα διακρίθηκε διεθνώς για την καινοτόμα προσέγγισή της, με τη δημιουργία του Ταμείου «Φαιστός», το οποίο θα ενθαρρύνει και θα ενισχύσει την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας με επίκεντρο το 5G.
Λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι οι «ειρηνικές επαναστάσεις» – και το ελληνικό κράτος διαθέτει πλούσια ιστορική μνήμη μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν την πορεία της χώρας. Η πρόοδος που περιγράψαμε παραπάνω αποδεικνύει γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστά εξ ορισμού μια ευρύτατης κλίμακας μεταρρύθμιση του κράτους, που αναβαθμίζει τη λειτουργία της Διοίκησης, βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών και λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των δυνατοτήτων για επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Με το powergame που συμπληρώνει έναν χρόνο ζωής και πλούσιας διαδικτυακής δράσης μοιραζόμαστε την ίδια πεποίθηση ότι το ελληνικό κράτος είναι μεταρρυθμίσιμο. Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο, η χώρα μέρα με τη μέρα υλοποιεί αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, βελτιώνοντας τη θέση της και τις δυνατότητές της. Με την ευχή το powergame να συνεχίσει να εκφράζει τη μεταρρύθμιση και την πρόοδο της Ελλάδας, συνεχίζουμε να κάνουμε κάθε μέρα την αλλαγή πράξη, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον πυρήνα της δράσης μας και τον πολίτη και την επιχείρηση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας.