Ομιλία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο Ελληνογαλλικό Επιχειρηματικό – Επενδυτικό Φόρουμ

Κυρίες και κύριοι είναι ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ κι εγώ προσωπικά. Νομίζω ότι κάθε φορά που βρισκόμαστε στο Παρίσι έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε πολλούς και ενδιαφέροντες συνεργάτες στο συνολικό project του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Πολύ χαρακτηριστικά. Σήμερα είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος που σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ένα πρόγραμμα μικροδορυφόρων το οποίο υλοποιεί για εμάς η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και το οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο συνολικά στο project του ψηφιακού μετασχηματισμού της πατρίδας μας. 

Αντιλαμβανόμαστε το χώρο του Διαστήματος ως ακόμη έναν πολύ σημαντικό στρατηγικό χώρο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνολικότερα και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της Γης και τη χρησιμότητα που μπορεί να υπάρχει για παράδειγμα σε μία φωτιά. Και θα έλεγε κανείς ευρύτερα ότι τα περασμένα χρόνια μέσα σε ένα πάρα πολύ πυκνό και σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε μία τριετία, η Ελλάδα κατάφερε να εκτοξεύσει τις ψηφιακές της συναλλαγές τριπλασιάζοντας τις υπηρεσίες της εκατονταπλασίασε τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών. Έχουμε 1500 υπηρεσίες που το κράτος παρέχει ψηφιακά από 500 που είχαμε το 2019 τις οποίες συγκεντρώσαμε στο gov.gr. Έχουμε ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές φέτος από 8,8 εκατ. το 2018, όλες αυτές είναι φυσικές επισκέψεις οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν με τον κλασικό τρόπο. Και φυσικά έχουμε μία σειρά από μεγάλα έργα τα οποία σχεδιάζαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια – εγώ θα έλεγα και για παραπάνω από μία δεκαετία, έργα απολύτως αναγκαία και για το Δημόσιο τομέα της χώρας μας και για την διαδικασία που έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη και πώς το κράτος μπορεί να είναι καταλύτης αυτού τα οποία πραγματοποιούνται το ένα μετά το άλλο σε χρόνους ρεκόρ. 

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα μωσαϊκό αλλαγής του τρόπου με τον οποίο το Κράτος δουλεύει στην Ελλάδα. Και βέβαια σε ό,τι αφορά τον χώρο των τηλεπικοινωνιών η Ελλάδα ήταν στις πρώτες τρεις χώρες οι οποίες μετέβησαν στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, στο 5G, με έναν εξαιρετικά καινοτόμο  τρόπο ο οποίος είχε να κάνει με την γρήγορη κάλυψη και με έναν μηχανισμό που παρήγαγε πάρα πολύ γρήγορα μέσω του Fund “Φαιστός” τα απαραίτητα κονδύλια για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν startup, καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες αξιοποιούν το 5G. Και βέβαια την κάλυψη με οπτική ίνα όλης της χώρας κάπου που είχαμε καθυστερήσει πραγματικά – εγώ θα έλεγα και δραματικά – και που μέσα σε πολύ λίγα χρόνια καλύπτουμε το χαμένο έδαφος πολύ αξιόπιστα. 

Σε όλη αυτή τη διαδικασία έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες στελέχη του δημοσίου τομέα που μέχρι πρότινος δεν είχαν παράσχει στην Ελλάδα μία σειρά από υπηρεσίες με τον ίδιο τρόπο και που το έκαναν τώρα συντονισμένα μέσα από μία ενιαία στρατηγική, ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας και οι διεθνείς partners μας. Και σε αυτό το ρόλο, φυσικά, κεντρικό χαρακτηριστικό είναι το ότι οι γαλλικές εταιρείες συμμετέχουν με έναν τρόπο που είναι πραγματικά ενδιαφέρον για εμάς. Έχουμε μάθει πάρα πολλά και από παραδείγματα άλλων χωρών. Το γαλλικό κράτος είναι ένα από αυτά τα κράτη από τα οποία, νομίζω, έχουμε καταφέρει να διδαχθούμε ενδιαφέρουσες πρακτικές. Αλλά, πλέον, έπειτα από αυτή την εξαιρετικά πυκνή τριετία νομίζω ότι είμαστε σε μία θέση ως χώρα να μην ζητάμε μόνο καλές πρακτικές από άλλα κράτη, να μην διεκδικούμε απλώς να μάθουμε αλλά ολοένα και περισσότερο να ανταποκριθούμε και εμείς σε αιτήματα των εταίρων μας για το πώς μπορούν να διδαχθούν και από τη δική μας περίπτωση, από την δική μας περίσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι το ελληνικό παράδειγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι χαρακτηριστικά ενδιαφέρον και σίγουρα δείχνει πώς μπορεί μια τέτοιου τύπου στρατηγική  βάζοντας την τεχνολογία σε δεύτερο ρόλο, όχι σε πρώτο γιατί η τεχνολογία είναι κομμάτι της λύσης  ο πρώτος ρόλος είναι ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών, η εκπλήρωση ανθρωπίνων  αναγκών. Βαζοντας την τεχνολογία στον ρόλο του ποια τεχνολογία πραγματικά μπορεί “να κουμπώσει”, να έρθει να συνδυαστεί καλύτερα στην εκπλήρωση μίας ανάγκης και ξανασχεδιάζοντας τον τρόπο που ένα Κράτος λειτουργεί, ξανασχεδιάζοντας τον τρόπο με τον οποίον ο ιδιωτικός τομέας δύναται να δουλέψει σε μία χώρα, πραγματικά να μετατρέψεις τη ψηφιακή πολιτική και να την κάνεις μία πραγματικά κοινωνική πολιτική. 

Αυτός ήταν ο στόχος μας ως κυβέρνηση, αυτό ήταν το όραμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 και αυτό είναι που έχουμε καταφέρει, νομίζω, να υλοποιήσουμε παραπάνω από τις προσδοκίες πάρα πολύ σύντομα. Και βέβαια αυτή είναι μόνο η αρχή. 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.