«Ψηφιακό επιχειρείν με αναπτυξιακό πρόσημο» – Άρθρο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου σε ειδικό ένθετο της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Το επιχειρείν στην ψηφιακή εποχή»

Η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχώς σημαντική βελτίωση. Η Ελλάδα από «κακό παιδί» της Ευρώπης έχει γίνει «παιδί θαύμα» και είναι κοινή πεποίθηση ότι το ψηφιακό άλμα που πραγματοποιεί το κράτος από το 2019 συμβάλλει ουσιωδώς σε αυτή τη πορεία. Η χώρα μας δεν είναι πλέον απλός καταναλωτής, αλλά παραγωγός καινοτομίας. 

Με την αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπηρετούμε το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό του κράτους. Προχωρούμε σε εμβληματικά έργα και μεταρρυθμίσεις τα οποία αλλάζουν το τοπίο στο επιχειρείν. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης με έργα όπως οι ηλεκτρονικές επιδόσεις εγγράφων της ποινικής δίκης θα επιταχύνει την απονομή της ενισχύοντας την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και, κατ’ επέκταση, ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον. 

Αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ενδυναμώνουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 440 εκατομμυρίων ευρώ το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» προσφέρει στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία και την παραγωγή τους με την προμήθεια σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Επίσης αυξήσαμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών» στα 145 εκατομμύρια, στηρίζοντας έμπρακτα τον εγχώριο τομέα πληροφορικής.

Παράλληλα,  ενισχύουμε την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε όλη τη χώρα με έργα όπως το Smart Readiness, το Ultra-Fast Broadband, το WiFi4Greece και το Gigabit Voucher, το οποίο θεσπίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Επιθυμούμε την περαιτέρω προσέλκυση τεχνολογικών επενδύσεων και για αυτό απαιτείται να αναβαθμίσουμε τις τηλεπικοινωνιακές μας υποδομές.

Με στοχευμένες παρεμβάσεις ενδυναμώνουμε τον ψηφιακό χαρακτήρα του κράτους και περιορίζουμε τη γραφειοκρατία ώστε να διευκολύνουμε τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Καταργούμε την έκδοση πιστοποιητικών και αναβαθμίζουμε το Gov.gr Wallet ώστε να καταστεί ο ενδιάμεσος κρίκος μέσω του οποίου θα δίνουμε τη συγκατάθεση μας στους φορείς για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Σύντομα θα είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις η υπηρεσία e-Know Your Business (e-KYB) για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους στις τράπεζες, άμεσα χωρίς προσκόμιση εγγράφων. Επιπλέον, με την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας διασφαλίζουμε το κλίμα ασφάλειας που απαιτείται για την ενδυνάμωση της διαδικτυακής επιχειρηματικότητας.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τεχνολογικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Εταιρείες-κολοσσοί όπως οι Digital Realty, Amazon, Microsoft, Google ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ενώ έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές έχουν δείξει χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε data centers, η εγκατάσταση του υπερυπολογιστή “Δαίδαλος” στο Λαύριο, η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου βάζουν την Ελλάδα ψηλά στο χάρτη του ψηφιακού μετασχηματισμού και αποτελούν καταλύτη για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 

Ξεχωριστή μνεία αξίζει να γίνει στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αδιαμφισβήτητα, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη της οικονομίας. Το  Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πριν από λίγους μήνες υλοποίησε την πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης για το Ελληνικό Δημόσιο, με τη δημιουργία του «ψηφιακού βοηθού». Πρόκειται για το mAigov, bot που απαντά στις ερωτήσεις που θέτουν οι πολίτες μέσα από όλες τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο gov.gr και στο Mitos. Μέσα από έναν κυκεώνα πληροφοριών, οι ακριβείς και αξιόπιστες απαντήσεις του mAigov δίνουν τον τόνο του κράτους που επιθυμούμε, του κράτους που σέβεται τον πολίτη και το χρόνο του και τον ενθαρρύνει να δραστηριοποιείται και να καινοτομεί επιχειρηματικά. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.