Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλους έδωσε στις 11/08/2019 συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα.
Ακούμε και διαβάζουμε για ηλεκτρονικά συστήματα στο Δημόσιο που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, για ξεπερασμένες ή κλειστές τεχνολογίες. Ποια είναι η πραγματικότητα;
Η πραγματικότητα είναι πως ο πολίτης έχει αναγκαστεί να αναλάβει ρόλο διακομιστή προκειμένου να μεταφέρει από την μία υπηρεσία του Δημοσίου στην άλλη, πληροφορίες που είναι ήδη γνωστές. Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν πόσο πίσω έχουμε μείνει. Σύμφωνα με τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας, και Κοινωνίας (DESI) για το 2019 η χώρα μας καταλαμβάνει την 27η θέση μεταξύ των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ψηφιακές υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα.
Αυτήν την πραγματικότητα έρχεται να αντιμετωπίσει το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο αποκτά πλέον την δομή και τις αρμοδιότητες εκείνες που θα του επιτρέψουν γρήγορα και οργανωμένα, να υλοποιήσει τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας.
Θα γίνουμε ποτέ Εσθονία ή Μεγάλη Βρετανία;
Μπορούμε να πετύχουμε ό,τι και αυτές οι χώρες έχουν καταφέρει. Η τεχνολογία είναι διαθέσιμη, ενώ η Ελλάδα έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία αλλά και τη βούληση πλέον να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτό το επίπεδο, δεν αρκεί να ψηφιοποιήσουμε τις υπάρχουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θέλουμε να απλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή του πολίτη με το Δημόσιο και να χτίσουμε ένα περιβάλλον στα πρότυπα των επιτυχημένων μοντέλων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πότε θα έχουμε και εμείς το κράτος στο κινητό μας και κυρίως έλεγχο των δεδομένων μας; Έχετε υπολογίσει το κόστος της γραφειοκρατίας για την οικονομία και τους πολίτες;
Βασική αρχή του σχεδιασμού μας αποτελεί η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών μέσω μίας κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης, το gov.gr. Πρόκειται για ένα κεντρικό σημείο ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όχι μόνο οι απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται ο πολίτης, αλλά μέσω αυτού, θα έχει την δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του με το Δημόσιο.
Αυτό, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με σκληρή δουλειά και συνεχή επικαιροποίηση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία θα καταγράφει και την πρόοδο σε κάθε τομέα. Άλλωστε η πορεία προς αυτήν την κατεύθυνση δεν θα κάνει μόνο την ζωή μας ευκολότερη, αλλά θα εξοικονομήσει και χρήματα στο κράτος, αφού το κόστος της γραφειοκρατίας ανέρχεται περίπου στο 7% του ΑΕΠ.
Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών;
Θα ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Σημαντικά ορόσημα στην ζωή ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση ενός παιδιού, η εγγραφή του στο σχολείο ή η αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας θα δηλώνονται μία φορά στα συστήματα του Δημοσίου και η πληροφορία αυτή θα διαμοιράζεται.
Το όφελος θα είναι άμεσα αντιληπτό για όλους μας. Ο πολίτης που τώρα σπαταλά ανθρωποώρες και χρήμα για να έρθει σε επαφή με τις δημόσιες υπηρεσίες θα δει τις υποθέσεις του να διεκπεραιώνονται άμεσα δίχως να διασταυρώνεται με πολλές υπηρεσίες και όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα δει σύντομα.
Πότε θα δούμε την πρώτη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα σας;
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η ανάκαμψη της οικονομίας, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και οι συνθήκες διαφάνειας από τον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων.
Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και που θα ήθελαν να επιστρέψουν στην χώρα τους. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει εμείς πρώτα να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον.
Έχει η Ελλάδα το δυναμικό που χρειάζεται για να περάσει και να επιβιώσει στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης;
Έχουμε σημαντικό απόθεμα ανθρωπίνου κεφαλαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Ο ρόλος, όμως, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφορά και στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών όλων των ηλικιακών ομάδων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
Από την Google στην ελληνική κυβέρνηση. Πώς πήρατε την απόφαση να συμμετάσχετε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Κατ αρχήν θεωρώ ύψιστη τιμή το να προσφέρεις τις εμπειρίες σου και την γνώση σου προς όφελος της πατρίδας σου. Η απάντηση, όμως, δεν είναι μονοδιάστατη. Είναι ένα τρίπτυχο που με κινητοποίησε.
Πρώτα από όλα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είναι ένας άνθρωπος με όραμα αλλά και με την ικανότητα να εντοπίζει τα προβλήματα και να καταλαβαίνει πώς αυτά μπορούν να λυθούν. Ταυτόχρονα, το πλάνο της κυβέρνησης το οποίο είναι συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο, καθώς και η ομάδα του κυβερνητικού σχήματος, που αποτελείται από άτομα ικανά, που έχουν την τεχνογνωσία, την εμπειρία και την διάθεση να προσφέρουν.
Το δημόσιο από μέσα είναι όπως το βλέπατε από έξω;
Το Δημόσιο είναι μια δομή με πολλούς και ικανούς ανθρώπους που πολλές φορές υπερβαίνουν εαυτόν τους για να παραδώσουν έργο. Αυτό το βιώνω πλέον καθημερινά.
Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε όχι μόνο να τους αξιοποιήσουμε αλλά και να τους δώσουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα εργαστούν ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Έχουμε εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα.