Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη μέσω άτυπης τηλεδιάσκεψης

Με στόχο την εξέταση των λύσεων που μπορεί να προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε ο COVID-19, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη μέσω άτυπης τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύγκλιση του Συμβουλίου έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, με αίτημα που είχε υποβληθεί στον Κροάτη ομόλογό του Oleg Butkovic.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε την ανάγκη του συντονισμού των ψηφιακών δράσεων για τα κράτη – μέλη, προκειμένου να υλοποιηθούν καλές πρακτικές για να διασφαλιστούν η υγεία των πολιτών, η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική συνοχή στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, παρουσίασε στους ομολόγους του τις πλατφόρμες και τις εφαρμογές που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο τους τελευταίους δυο μήνες και όσες επισπεύστηκαν με σκοπό να μειώσουν την ανάγκη μετακίνησης των πολιτών αλλά και να βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρονται το gov.gr και η άυλη συνταγογράφηση που ήταν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης από την αρχή, καθώς και το 13033 που σχεδιάστηκε ειδικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η τεχνολογία μπορεί να είναι κλειδί στη μάχη εναντίον του ιού και γνώμονάς μας είναι η χρήση της για την ενδυνάμωση των πολιτών. Οι λύσεις που αναζητούνται αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τις αρχές της αναλογικότητας, της ιδιωτικότητας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Από πλευράς μας, ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονισμένη δράση για τα επόμενα βήματα των κρατών – μελών όσον αφορά στην υλοποίηση σχετικών εφαρμογών. Επίσης, η προτεραιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών να αντανακλάται στον επόμενο πολυετή οικονομικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Υπουργός.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.