Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης συμμετείχε την Τρίτη στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα περιλαμβανόταν πρόταση κανονισμού για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (e-Privacy), συζήτηση προσανατολισμού για τη δεοντολογική χρήση των δεδομένων στην ΕΕ και έγκριση συμπερασμάτων σχετικά με τη σημασία του 5G για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανάγκη μετριασμού των κινδύνων ασφαλείας που συνδέονται με το 5G.
Στην ομιλία του ο Υπουργός αρχικά συνεχάρη τον νέο Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά Thierry Breton και ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην «οικονομία των δεδομένων» και την ολοένα αυξανόμενη σημασία της και την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες, τη Δημόσια Διοίκηση και τις επιχειρήσεις. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός προσυπέγραψε τη Διακήρυξη Euro QCI (Quantum Communication Infrastructure) που αναφέρεται σε ζητήματα ασφαλείας των υποδομών του δημόσιου τομέα.
Η τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ:
«Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ τον νέο Επίτροπο και να του εκφράσω τις θερμότερες ευχές μας για επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Σχετικά με το σημερινό θέμα συζήτησης, είναι προφανές ότι το σύνολο των θεμάτων τα οποία θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια – είτε είναι το 5G, η τεχνητή νοημοσύνη ή οι καλύτερες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες – έχουν στο επίκεντρό τους το ρυθμιστικό πλαίσιο της χρήσης δεδομένων.
Δεδομένου ότι η “οικονομία των δεδομένων” μεγαλώνει εκθετικά καθώς επίσης και ότι οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί συνιστούν πλέον πλατφόρμες δεδομένων, πρέπει να εξασφαλίσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού αλλά ταυτόχρονα και τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Με αυτά τα δεδομένα, χαιρετίζουμε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση που παρουσιάστηκε – και ευρύτερα την έμφαση που δίνεται σε αυτό το θέμα.
Για να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους στόχους, η λέξη κλειδί στην οποία πρέπει να εστιάσουμε είναι η “εμπιστοσύνη”.
Προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη σε ένα τέτοιο περιβάλλον, απαιτείται ένα σύνολο πολιτικών. Η δυνατότητά μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξουμε στην παγκόσμια κοινότητα ότι έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τέτοιες πολιτικές σε κλίμακα, όπως πχ ο GDPR, είναι εξαιρετικής σημασίας.
Ταυτόχρονα, πρέπει να επικεντρωθούμε στις ακόλουθες προτεραιότητες:
Πρώτον, οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τα οφέλη από τη χρήση δεδομένων για λογαριασμό των αντίστοιχων κρατών τους με την παροχή καλύτερων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Η εφαρμογή της αρχής “μόνον άπαξ” πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα, τόσο στο εσωτερικό των κρατών-μελών, όσο και μεταξύ τους. Και αυτό φυσικά πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Δεύτερον, η αρχή “μόνον άπαξ” πρέπει να εφαρμόζεται όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Τρίτον, πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω σαφή πρωτόκολλα σχετικά με την ακεραιότητα και την επεξεργασία δεδομένων.
Τέλος, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των πολιτών σε σχέση με την τεχνολογική δυνατότητα αλγοριθμικής ταξινόμησης. Για αυτόν το λόγο, η διαφάνεια των αλγορίθμων και η δυνατότητα των πολιτών να αμφισβητούν αλγοριθμικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων που θεωρούν ότι είναι επιβλαβείς για αυτούς, είναι υψηλής σημασίας.
Κλείνοντας, σε αυτήν την προσπάθεια, εκτός από τη συλλογική δουλειά μας, πρέπει επίσης να ανταλλάσσουμε συστηματικά τις βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση δεδομένων, είτε πρόκειται για εσωτερικούς κανονισμούς, για πολιτικές, ή για τεχνολογίες.
Σας ευχαριστώ».