Ομιλία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη σε εκδήλωση της Παγκρήτιας Τράπεζας

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Ηράκλειο το βράδυ της Παρασκευής. Ο Υπουργός χαιρέτισε την ταχεία αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας, τονίζοντας ότι με το όραμα και τα άξια στελέχη της μπορεί να συμβάλει και θα συμβάλει καταλυτικά στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, με ένα τραπεζικό σύστημα που μπορεί ολοένα και περισσότερο να παίξει τον ρόλο του καταλύτη για την ιδιωτική οικονομία σε όλες τις γωνιές της χώρας. 

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του Υπουργού.

Ανέφερα χθες, και θα ήθελα να το επαναλάβω, ότι είμαστε στο Νότο αλλά είμαστε στο κέντρο. Αυτό είναι απολύτως σαφές, όπως και το πάντρεμα το οποίο υπάρχει ανάμεσα στην ιστορία και στην προοπτική,ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον. 

Όχι απλά επειδή η λέξη Ευρώπη ξεκινάει από εδώ, όχι απλά γιατί ένας σπουδαίος πολιτισμός στην αρχαιότητα είχε τη δυνατότητα να ακμάσει εδώ, αλλά και επειδή εάν δει κανείς το διασκελισμό και το βήμα της Κρήτης μέσα στην ιστορία, στις τέχνες, από τον Βιτσένζο Κορνάρο και τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, στον Μίκη Θεοδωράκη και στον Νίκο Καζαντζάκη. Στην πολιτική, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σήμερα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας αυτού του νησιού υπάρχει το DNA του πρωταγωνιστή. 

Υπάρχει μία αναγνώριση της σημαντικής υπεραξίας της Κρήτης και του γεωπολιτικού ρόλου που μπορεί να παίξει. Είτε μιλάμε για τον στρατηγικό ρόλο στο πλαίσιο της δυτικής συμμαχίας, είτε μιλάμε για την καινοτομία που είδαμε σήμερα στο ΙΤΕ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στην επιλογή που κάνουμε εμείς να τοποθετήσουμε το μεγαλύτερο ίσως Δημόσιο Data Center της χώρας εδώ επιλέγοντας το Ηράκλειο, επιλέγοντας την Κρήτη.

Αλλά και ευρύτερα, εάν δει κανείς τη κυβερνητική πολιτική, μπορεί να σκεφτεί τον ΒΟΑΚ, το Καστέλι, το φράγμα του Ταυρωνίτη -όπως μου είπε η κυρία Μπακογιάννη ότι οφείλω να τονίσω- και πάρα πολλές άλλες πτυχές, όπως η ενεργειακή διασύνδεση του νησιού, όπως συνολικότερα οι παρεμβάσεις του Γιώργου Γεωργαντά τώρα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για την αγροτική πολιτική διεθνώς, με μεγάλες ανακατατάξεις. 

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα με τον κ. Δήμα, τον κ. Αυγενάκη, τον κ. Κεφαλογιάννη, τον κ. Σενετάκη, να ανακοινώσουμε μία σειρά από δράσεις για να απελευθερώσουμε το πολύ μεγάλο δυναμικό αυτού του τόπου:• Ψηφιακές «Έξυπνες Πόλεις»: 19 εκατομμύρια ευρώ για την Κρήτη, 320 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για τη χώρα, στους 332 Δήμους της, για να μην τρέξει μόνο του το κεντρικό κράτος αλλά να τρέξει κάθε γωνιά του τόπου αυτού σε σχέση με το πώς μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί καλύτερα.• Το Data Center «Κνωσός II» που ανέφερα πριν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.• Τη στρατηγική συμμαχία που έχουμε με το ΙΤΕ.• Στην Περιφέρεια Κρήτης με τον περιφερειάρχη έχουμε ήδη ξεκινήσει τη ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας των διευθύνσεων των Μεταφορών – το είχαμε ξεκινήσει με τον κο Κεφαλογιάννη παλαιότερα αυτό.

Θα έλεγε κανείς ότι συνολικότερα μιλάμε για ένα έργο πάρα πολύ μεγάλο και είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον νομίζω να διακρίνει κανείς το διπλό ρόλο που μπορεί να έχει το κράτος σε όλη αυτή τη διαδικασία. Από τη μία λύνουμε τις εκκρεμότητες του χθες, πράγματα τα οποία χρονίζουν ενδεχομένως για δεκαετίες. Και από την άλλη έχουμε μία σειρά από νέες προκλήσεις από αναδυόμενες κρίσεις, τις οποίες κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει και στις οποίες τα κράτη όλα και το δικό μας πρέπει να δείξουν πάρα πολύ μεγάλη ανταποκρισιμότητα και να κριθούν από αυτές.

Και, ταυτόχρονα, να χτίζουμε ένα κράτος το οποίο είναι ευέλικτο και χρήσιμο και επαρκώς παραγωγικό για να μπορεί να κάνει και τα δύο μαζί, και να έχει και το ισχυρό εκείνο χέρι στο τιμόνι που να του επιτρέπει όλο αυτό να το πράττει. Γιατί στο τέλος της ημέρας, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αυτό χρειάζεται: διαδικασία λήψης γρήγορων αποφάσεων, καθαρή στρατηγική, σχέδιο και ισχυρό χέρι στο τιμόνι και αυτό το έχει στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Όμως, εάν δει κανείς αυτή τη διαδικασία συνολικότερα και τη θεωρήσει ως κάτι νέο, θα δει και τον πυρήνα της προετοιμασίας ειδικά για τα ψηφιακά. Επιτρέψτε μου να πω ότι το σχέδιο ήταν δουλεμένο για περίπου έναν χρόνο πριν από τις εκλογές, και το νέο Υπουργείο είχε δομηθεί,και οι Νόμοι ήταν έτοιμοι, και τα Προεδρικά Διατάγματα ήταν έτοιμα, και ξέραμε τι θέλαμε να κάνουμε. Και όταν ακούμε πολύ συχνά, ειδικά οι μηχανικοί του Υπουργείου,ότι αυτά συνέβησαν λόγω του COVID, θα έλεγα ότι το αντιλαμβανόμαστε περισσότερο ως μία δικαιολογία του γιατί όλα αυτά δεν τα είχαμε κάνει τόσα χρόνια, παρά ως κάτι άλλο. 

Γιατί, σε τελική ανάλυση, πολλά από αυτά τα πράγματα όταν έχεις τη στρατηγική και ξέρεις πώς να την εφαρμόσεις και έχεις και τους ανθρώπους στο πεδίο για να το κάνεις, δεν είναι τόσο δύσκολα. Μπορείς κάλλιστα από το «δεν γίνεται» να σβήνεις το «δεν». Το τι έχει καταφέρει η ψηφιακή στρατηγική  να παράξει όλο αυτό το διάστημα, όλη αυτή την τριετία το γνωρίζετε ως πολίτες, ως επιχειρηματίες, ως δημόσιοι λειτουργοί, ως στελέχη της ιδιωτικής οικονομίας.

Γνωρίζετε ότι έχουμε 1.400 υπηρεσίες που το Δημόσιο παρέχει ήδη ψηφιακά, γνωρίζετε ότι ξεκινήσαμε το 2018 από 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές και πέρσι είχαμε 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές – 63 ουρές λιγότερες ανά πολίτη. 

Και επιτρέψτε μου να πω ότι ενδιαφέρον για τον πολίτη έχει να αισθάνεται ότι οι φόροι του πιάνουν αντίκρισμα, ότι το κράτος δουλεύει, ότι το κράτος τον εξυπηρετεί καλά και πάνω από όλα ότι τον σέβεται. Και αυτή η στρατηγική ουσιαστικά αυτό είναι. Είναι μία στρατηγική απλοποίησης διαδικασιών, είναι μία στρατηγική βελτίωσης της σχέσης κράτους – πολίτη, είναι μία στρατηγική μείωσης των ανισοτήτων και είναι μία στρατηγική βελτίωσης της λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Για εμάς, για εμένα, για τους συνεργάτες μου, είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελεί μεγάλη ειρωνεία το να βλέπουμε το σύστημα του Εθνικού Εμβολιασμού να δουλεύει στην Ελλάδα και να μη δουλεύει στη Βαυαρία, να μη δουλεύει στη Πολιτείας της Μασαχουσέτης που στεγάζει τα κορυφαία Πανεπιστήμια. Και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία αντανάκλαση της ποιότητας, της ποιότητας ανθρώπων όπως αυτούς που συναντήσαμε στο ΙΤΕ, όπως αυτούς που συναντήσαμε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο πλούτος του τόπου είναι οι άνθρωποί του, πέρα από τη γεωγραφική του θέση. Για να το πω ως πληροφορικός: η χώρα είχε το hardware αλλά δεν είχε το software εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και τώρα το αποκτά. 

Αυτός ο διπλός ρόλος τον οποίο περιέγραψα πριν δεν είναι νέος. Είναι ιστορικά κατοχυρωμένος και είναι κομμάτι της ευρύτερης ιστορικής μας κληρονομιάς. Ήταν πάρα πολύ ωραίος ο συμβολισμός χθες όταν προσγειωθήκαμε στα Χανιά που πήγαμε αρχικά στο Πολυτεχνείο και είδαμε ιδέες τις οποίες υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, και αμέσως μετά να πάμε στους τάφους των Βενιζέλων και στο μουσείο –σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου. Είναι αυτός ο δυισμός που είπα πριν.

Και, εάν διακρίνει κανείς το ιστορικό αποτύπωμα του μεγάλου εθνικού ηγέτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, θα διαπιστώσει ότι και εκεί υπήρχαν και τα δύο: στις 5 Σεπτεμβρίου του 1910 στο Σύνταγμα, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος απαντούσε «αναθεωρητική» ενώ το κοινό φώναζε «συντακτική» και την τελευταία φορά είπε «είπα αναθεωρητική», ξεκίνησε η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας για τον 20ο αιώνα και η χώρα απέκτησε ηγέτη.Κάτι που σταμάτησε στις εκλογές του 1920, κάτι που ξαναξεκίνησε το 1928 μέχρι το 1932 – γιατί όπως λέει και ο ιστορικός Στάθης Καλύβας «η χώρα είχε καταστροφές και θριάμβους», είχε και από τα δύο αλλά οι θρίαμβοι είναι περισσότεροι. Και το ότι είναι περισσότεροι οι θρίαμβοι το αντανακλούν οι οικογενειακές μας φωτογραφίες, το βλέπουμε στην πορεία από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, στους γονείς και στις μανάδες και σήμερα στα παιδιά. Αυτή είναι η καλύτερη αποτύπωση της προόδου της χώρας:μέσα από την εκάστοτε οικογενειακή μας αναφορά. 

Η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, λοιπόν, υπήρχε και τότε και ταυτόχρονα όμως υπήρχε μία μεγάλη γεωπολιτική ανακατάταξη: οι Βαλκανικοί, ο Α’ Παγκόσμιος, οι συνθήκες του Βουκουρεστίου, των Σεβρών και της Λωζάνης.  Και ο ρόλος ενός σπουδαίου εθνικού ηγέτη είναι να διαβάζει τη γεωπολιτική εξέλιξη μέσα στο χρόνο, να κάνει αυτό που λέει ο ποιητής: να ακούει «τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»,να τη διαβάζει σωστά και να κερδίζει πράγματα για τον τόπο του, την εδαφική ολοκλήρωση και πάρα πολλά άλλα.

Και αυτό είναι ένα μάθημα που μεταβολίζουμε και πρέπει να μεταβολίζουμε όλοι. Το μεταβολίζει και το έχει κάνει πρώτος ο Πρωθυπουργός – και όχι μόνο λόγω της οικογενειακής του καταγωγής, λόγω της παιδείας του και της αγωγής του και λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον τόπο. Και είναι κάτι το οποίο συνολικότερα οφείλουμε να διαβάσουμε για να μπορέσουμε πέρα από το να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του τόπου μας με μεταρρυθμίσεις να πάμε τον τόπο εκεί που του αξίζει. 

Αυτό συνέβη όταν στο Ταμείο Ανάκαμψης έγιναν οι σχετικές διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα είχε καθοριστικό ρόλο για να μπορέσει να αποκτήσει ένα ταμείο που είναι το «Σχέδιο Μάρσαλ» της εποχής μας και το οποίο είναι μία ευκαιρία που δεν θα πάει χαμένη, γιατί δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη. 

Υπάρχει όμως και σε πάρα πολλά άλλα. Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να βρεθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι παράδοξο: να παρουσιάσουμε εμείς στη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πώς συντελέστηκε η ψηφιακή πρόοδος της τελευταίας τριετίας ως παράδειγμα, και να προσπαθήσουμε να διδαχθούμε ο ένας από το παράδειγμα του άλλου. Και ήταν μία πολύ ωραία και συγκινητική στιγμή, γιατί όσο μπροστά και εάν είναι ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ, το κράτος δεν έχει καταφέρει στον βαθμό που θα έπρεπε να πάρει αυτή την τεχνογνωσία για να παράξει καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες του. Και η Ελλάδα είναι διεθνώς ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του πώς μια χώρα καταφέρνει γρήγορα να αλλάξει και να πάει μπροστά χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, τις οθόνες του κώδικα και τα βιβλία του Νόμου. 

Δημιουργούνται νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις –πέρα από την προφανή, που είναι ο πόλεμος στην Ευρώπη, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Υπάρχει ένας ευρύτερος ανταγωνισμός Ανατολής και Δύσης σε σχέση με την τεχνολογία και σε σχέση με το ποια χώρα θα καταφέρει να πάρει το προβάδισμα και να παίξει ευρύτερα τον ρόλο που θέλει η ίδια για τον εαυτό της. Και σε αυτό είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να μπορέσει η Ελλάδα με δεδομένη τη πρόοδο που έχει συντελέσει τα προηγούμενα χρόνια να σηκώσει το χέρι της και να γίνει πόλος επενδύσεων τεχνογνωσίας και πρακτικών.

Μέσα από τις νομοθετικές και τεχνολογικές επιλογές μας, καταφέραμε να έχουμε μία επένδυση ύψους ενός δισεκατομμυρίου της Microsoft στην Ελλάδα, μια ακόμα της Amazon που ξεκινά σύντομα και άλλες, όπως της Lamda Helix, στο πεδίο των Data Center – όπως αυτό που ανακοινώσαμε ότι θα φτιάξουμε εμείς στο Ηράκλειο. 

Έξυπνες νομοθετικές επιλογές, ελληνικά ταλέντα, έξυπνη μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης, όλα μαζί σε μία συμπαγή στρατηγική απελευθερώνουν τις δυνατότητες ενός τόπου. Αυτό πρέπει να γίνει για κάθε πτυχή της οικονομίας, για κάθε πτυχή της κρατικής λειτουργίας γιατί στο τέλος της ημέρας θα μου επιτρέψετε να κλείσω με αυτό το οποίο είχε πει ο Ελευθέριος Βενιζέλος: «Να καταστήσουμε την Ελλάδα αγνώριστον», και νομίζω ότι μπορούμε κάλλιστα να το καταφέρουμε.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.