Σημεία ομιλίας του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκηστο Επιμελητήριο Ρόδου την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022
Περάσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα στη Ρόδο, η οποία αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας διαρκείας. Είναι ξεκάθαρο ότι το νησί είναι ένα «success story», όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για την ίδια την ιστορική της διαδρομή στο πλαίσιο της ελληνικής μας ιστορίας, από τα σύνορα της ιστορίας με την προϊστορία, στο σήμερα. Περνώντας από πολλές και διαφορετικές ιστορικές περιόδους, η Ρόδος κατόρθωσε πάντα να έχει το δικό της διακριτό στίγμα. Από την εποχή των Μυκηναίων ως τη Μεσαιωνική πόλη, μια από τις ωραιότερες διατηρημένες πόλεις στον κόσμο, Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στο σήμερα η Ρόδος παραμένει ο τόπος του Ήλιου, όπως ήταν από την πρώτη στιγμή στις μυθολογικές αναφορές που διασώζονται για το νησί.
Η μεσογειακή αισθητική, όπως γράφεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με τον τουρισμό, βρίσκει στη Ρόδο μια από τις πιο γνήσιες εκφάνσεις της. Συνδυάζει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες με την αυθεντικότητα του φωτός και του φυσικού περιβάλλοντος και ακτινοβολεί έναν πολιτισμό με βάθος και νόημα, από την αρχιτεκτονική των κτηρίων ως τις συμπεριφορές των ανθρώπων.
Να τονίσω ότι οι συμβολισμοί δεν σταματούν στη Ρόδο ως προορισμό, ιστορία και εμπειρία. Η Ρόδος, εκτός από «success story», είναι και ένας τόπος που μεταδίδει ένα μήνυμα, ένα μήνυμα ειρήνης, σταθερότητας, ισχύος, στέρεας αυτοπεποίθησης. Αυτό είναι το μήνυμα της Ελλάδας: η ειρήνη και η φιλία από τη μία μεριά, αλλά επίσης η αποφασιστικότητα και η απάντηση σε κάθε επιβουλή από την άλλη.
Πριν από επτά μήνες επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Ρόδο και δεσμεύτηκε για την πρόοδο ορισμένων εμβληματικών έργων. Βρεθήκαμε νωρίτερα στη Νέα Γέφυρα Κρεμαστής, η οποία έχει ολοκληρωθεί και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Μαρίνα και πραγματικά είναι ένα κόσμημα. Οφείλω να πω ότι ενθουσιάστηκα τόσο από την υποδομή καθεαυτή όσο και από το συνολικότερο όραμα. ΤοΕθνικό Θέατρο της Ρόδου, είναι επίσης ένα κόσμημα.
Όλα όσα υλοποιούνται στο νησί, είναι αποτέλεσμα κατάθεσης ψυχής καλών ανθρώπων, καλών ομάδων, αλλά είναι επίσης και αποτέλεσμα των δυνατοτήτων που η χώρα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το τελευταίο διάστημα. Έχουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διαθέτουμε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την εποχή μας, όπως αυτό που προέκυψε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε μία ιστορική δυνατότητα, μια ευκαιρία να αποκτήσουμε τη χώρα που μας αξίζει, έχουμε το σχέδιο αυτή τη φορά και έχουμε και τους ανθρώπους για να το πετύχουμε.
Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται προσωπικά για τη Ρόδο. Αξίζει κανείς να δει ότι υπάρχει λίγο πολύ η ίδια προσέγγιση, με μεράκι και στόχευση, ως στρατηγική της κυβέρνησης σε κάθε γωνιά της χώρας, έτσι ώστε να απελευθερώσει το τεράστιο δυναμικό, σε όλα της τα σημεία.
Η κυβερνητική πολιτική έχει ένα δυισμό: από τη μία λύνει τις εκκρεμότητες του χθες. Διαβάστε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας των εκλογών του 2019. Έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό πάνω από 90% αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ήταν οι εκκρεμότητες του χθες που έπρεπε να λύσουμε. Πράγματα τα οποία ταλαιπωρούσαν τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες και κανείς δεν είχε τολμήσει να τα ακουμπήσει. Κάποια προφανή, κάποια λιγότερο προφανή. Δείτε τα νούμερα, την αύξηση των ΜΕΘ, την μείωση της ανεργίας.
Επιτρέψτε μου να πω μια προσωπική εμπειρία: επισκέφτηκα την Αμερική λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και όλοι μιλούσαν για την ομιλία του στο Κογκρέσο. Αμέσως μετά, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε κι εμείς στη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πώς η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να κάνει αυτό το οποίο πολλοί αναλυτές περιγράφουν ως ένα ψηφιακό άλμα. Πώς η χώρα μας κατάφερε μέσα σε ένα πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να λύσει τόσες από τις εκκρεμότητές της.
Από την μία οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, από την άλλη διαχειριζόμασταν νέες ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν. Τη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων δεκαετιών, την υβριδική κρίση στον Έβρο, στα νησιά, τημεγαλύτερη ενεργειακή κρίση μετά τη δεκαετία του 1970. Σκεφτείτε πόσο πυκνά είναι αυτά τα τρία χρόνια κι ευτυχώς υπάρχει μία η κυβέρνηση η οποία ταυτόχρονα λύνει τις εκκρεμότητες του χθες, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα και προετοιμάζεται για εκείνες του αύριο.
Έχουμε περάσει από την εποχή ενδογενών κρίσεων, δηλαδή την περίοδο που η ίδια η τότε κυβέρνηση δημιουργούσε τις κρίσεις, όπως συνέβη το 2015, σε μια εποχή εξωγενών κρίσεων όπου οι κρίσεις οι οποίες έρχονται από έξω τυγχάνουν επιτυχούς διαχείρισης από μια άλλη κυβέρνηση- την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ονομάζεται «Συμφωνία Αλήθειας». Ετυμολογικά, η λέξη «αλήθεια» σημαίνει την πάλη της μνήμης με τη λήθη. Όσες φορές ως χώρα έχουμε γονατίσει, έχουμε γονατίσει γιατί ξεχάσαμε. Όπως λέει και το ρητό «αυτοί που δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι, καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν». Το διακύβευμα της εποχής που έρχεται είναι να μην κάνουμε ξανά τα λάθη του παρελθόντος.
Επιτρέψτε μου μια σύντομη αναδρομή στο πεδίο της ψηφιακής πολιτικής της χώρας ξεκινώντας πριν από το 2019. Ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν είχε υπάρξει Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην κυβέρνηση που έγινε Πρωθυπουργός, κατήργησε το Υπουργείο του οποίου ηγείτο, προκειμένου να το συστήσει εκ νέου, με άλλες αρμοδιότητες.
Στο νέο Υπουργείο, τα αποτελέσματα είναι άμεσα μετρήσιμα. Μέσα στα τελευταία χρόνια, συγκεντρώσαμε 1.400 ψηφιακές υπηρεσίες στην Ενιαία Πύλη τουΔημοσίου gov.gr. Από τις περίπου 9.000.000 ψηφιακές συναλλαγές του 2018, φτάσαμε στα 567.000.000 το 2021. Αυτά αντιστοιχούν σε περίπου 63 ουρές το χρόνο που γλίτωσε κάθε Έλληνας άνω των 18 ετών. Και θα έλεγα ότι πέρα από κερδισμένος χρόνος είναι και ποιοτικός χρόνος, είναι και σεβασμός απέναντι στον φορολογούμενο, γιατί η ψηφιακή πολιτική βασικά είναι μία κοινωνική πολιτική. Γιατί βοηθά στη μείωση των ανισοτήτων, βοηθά τα άτομα με αναπηρία, βοηθά τον εργαζόμενο γονιό, βοηθά τον απόδημο Έλληνα, βοηθά τον κάθε έναν και την κάθε μία, κυρίως επειδή συμβολίζει το κράτος που του αξίζει και το κράτος που θέλει τον πολίτη στο επίκεντρο.
Εάν το 2019 μας έλεγαν ότι θα έρθει μία πανδημία και θα χρειαστούμε ένα σύστημα εμβολιασμού, ότι η Βαυαρία δεν θα το πετύχει, η Ελβετία δεν θα το πετύχει, η πολιτεία της Μασαχουσέτης δεν θα το πετύχει αλλά θα το πετύχει η Ελληνική Δημοκρατία, θα μας έλεγαν ότι φλερτάρουμε με την τρέλα. Και όμως συνέβη και συνέβη γιατί αυτή είναι η ποιότητα βασικά των ανθρώπων όταν απελευθερώνονται οι δημιουργικές τους δυνάμεις. Αυτό συμβαίνει και σε αυτόν εδώ τον τόπο, με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, με στόχο να απελευθερώσουν τον πραγματικό πλουτοπαραγωγικόπόρο της χώρας. Στις δυνάμεις αυτές και σε αυτόν τον πλούτο πίστεψαν και οι μεγάλοι ηγέτες στην ιστορία της χώρας, και σε αυτό επένδυσαν. Οι μεγάλες φυσιογνωμίες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δε δίστασαν. Ο μεν Βενιζέλος έκανε τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω εθνικού διχασμού, σε δυσχερείς συνθήκες. Ταυτόχρονα η χώρα έπρεπε να πετύχει την εδαφική της ολοκλήρωση, όπως και το έπραξε μέσα από τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, τη Συνθήκη των Σεβρών, τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανοικοδόμησε τη χώρα μετά το 1950, πέτυχε τους γρηγορότερους ρυθμούς ανάπτυξης που μπορούσε, διαχειρίστηκε με μοναδική επιτυχία τη μετάβαση στη δημοκρατία το 1974- μετάβαση που σε άλλες χώρες χρειάστηκε πολλά χρόνια- και έπειτα την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Για να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις χρειάζεται σχέδιο, πλάνο. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία ακόμη μένει να γίνουν, σας διαβεβαιώ ότι θα γίνουν. Θα πω ενδεικτικά ότι το πρωί συζητήσαμε για ένα πρόγραμμα 320 εκατομμυρίων ευρώ για Δήμους, για όλους τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να γίνουν «Έξυπνες Πόλεις». Τη Δευτέρα ανακοινώνουμε ένα πρόγραμμα 340 εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, ωστόσο θα τονίσω ότι τα χρήματα δεν είναι η κρίσιμη παράμετρος. Έχουν ξοδευτεί πολλά χρήματα στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο ήταν συχνά χωρίς πλάνο. Για εμάς, το πλάνο μετασχηματισμού του κράτους λέγεται «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού» και περιλαμβάνει 440 συγκεκριμένες ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Χρειάζεται σχέδιο, μεράκι, ξενύχτι, ομαδική δουλειά. Όπως τα κατάφεραν οι παλαιότεροι ημών, θα τα καταφέρουμε και εμείς. Και όσοι χρειάζεται να πειστούν, αρκεί να κοιτάξουν τις οικογενειακές τους φωτογραφίες.