Καθημερινά, η τεχνολογία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε συναλλαγές αλλά και σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό έχουν εξοικειωθεί με τα τεχνολογικά μέσα και σε μεγάλο βαθμό απολαμβάνουν τις λύσεις που δίνει η τεχνολογία. Είναι όμως λογικό επακόλουθο ότι η αυξανόμενη χρήση των ψηφιακών εργαλείων αυξάνει και τους κινδύνους, όπως η κλοπή δεδομένων, η διαρροή πληροφοριών, η καταστροφή συστημάτων.
Βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις από κακόβουλες ενέργειες στο χώρο του διαδικτύου πλέον μπορεί να έχουν άμεσες επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, στην οικονομική σταθερότητα, στην κοινωνική συνοχή, ακόμη και στο επίπεδο δημοκρατίας μας. Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι ζωτικής σημασίας η λήψη σημαντικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος εμπιστοσύνης» στον κυβερνοχώρο. Ο ιδιωτικός τομέας, φυσικά, παίζει τεράστιο ρόλο σε αυτό.
Σε απόλυτη αρμονία με τους ευρωπαϊκούς κανόνες διαθέτουμε μια συνεκτική Εθνική Στρατηγική για την Κυβερνοασφάλεια, ορίζοντας τις κρίσιμες υποδομές, συγκεκριμένη μεθοδολογία και πρωτόκολλα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, αναβαθμίσαμε την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας σε ένα ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Με κατάλληλη δομή και καταρτισμένο προσωπικό, η Αρχή χαράσσει τις πολιτικές κυβερνοασφάλειας. Μεταξύ άλλων, λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος, ενώ ελέγχει και επιβάλλει κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης απαιτήσεων σχετικά µε τη διαχείριση κινδύνων.
Σύντομα εντάσσεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια. Είναι μια κρίσιμη εξέλιξη δεδομένης της πολυπλοκότητας των απειλών. Με την NIS2 εισάγονται σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, υποχρεώσεις αναφοράς περιστατικών και μέτρα πρόληψης κυβερνοεπιθέσεων για ένα διευρυμένο πεδίο δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που σχετίζονται με τομείς σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή και διανομή τροφίμων, η διαχείριση λυμάτων, οι ταχυμεταφορές. Αναλογιστείτε ότι στη χώρας μας αυτοί οι φορείς, την εποπτεία των οποίων θα αναλάβει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, αναμένεται να ξεπεράσουν τους 2.000. Επίσης, η εφαρμογή της Οδηγίας θα δημιουργήσει υψηλή ζήτηση σε υπηρεσίες, προϊόντα και ειδικούς κυβερνοασφάλειας ανοίγοντας νέα πεδία οικονομικής ανάπτυξης.
Χρειάζεται σταθερή προσήλωση τόσο εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης, όσο και των ιδιωτικών φορέων και επιχειρήσεων στη συνεχή βελτίωση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας. Κάθε οργανισμός που διαχειρίζεται, για παράδειγμα, δεδομένα πολιτών οφείλει να επιδιώκει τη συνεχή αναβάθμιση των συστημάτων και των πρωτοκόλλων του. Πρόσφατα θεσμοθετήσαμε έναν νέο, ασφαλέστερο τρόπο αυθεντικοποίησης διπλού παράγοντα για τις ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα. Κάνουμε σταδιακά βήματα τα οποία δημιουργούν ένα δίκτυ ασφαλείας για τους πολίτες.
Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν θέσει την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων στο επίκεντρο του σχεδιασμού τους. Παράλληλα, όμως, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και μεριμνούμε για την αντιμετώπιση τους. Στόχος μας είναι ένα ψηφιακό περιβάλλον ασφαλές και ανταγωνιστικό, στο οποίο τα δικαιώματα των πολιτών είναι προστατευμένα. Μόνο με αυτόν τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε το «καύσιμο» του ψηφιακού μετασχηματισμού, δηλαδή την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες.