Συνέντευξη του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλου στο «Φιλελεύθερο»

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλους έδωσε στις 25/10/2019 συνέντευξη στην εφημερίδα «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» και το δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη.

Ο πολιτικός σας προϊστάμενος στο υπουργείο κι εσείς συνολικά, ως ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχετε κηρύξει «ψηφιακό ανένδοτο». Τι… μας περιμένει λοιπόν; Τι είναι αυτό που θ’ αλλάξει στη ζωή μας, εάν εφαρμόσετε τα σχέδιά σας;

Θέλουμε, με την βοήθεια της τεχνολογίας, να δημιουργήσουμε ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο, ένα κράτος με περισσότερη διαφάνεια. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υλοποιήσουμε μία σειρά βημάτων, να αναβαθμίσουμε τις ψηφιακές υποδομές, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να ψηφιοποιήσουμε τις διοικητικές διαδικασίες, να εκπαιδεύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να μετασχηματίσουμε ψηφιακά όλους τους τομείς της οικονομίας.

Η Ελλάδα είναι μια ψηφιακά αναλφάβητη χώρα. Πώς θα πείσετε τους πολίτες ν’ αλλάξουν νοοτροπία και ν’ αποδεχθούν τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών, κυρίως δε τη Δημόσια Διοίκηση και πώς θα διασφαλίσετε τις e-συναλλαγές ως προς το απόρρητο ή από κυβερνοεπιθέσεις;

Πλέον οι πολίτες, με τα έξυπνα κινητά, χρησιμοποιούν τεχνολογία που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν διαθέσιμη σε ελάχιστες πολυεθνικές. Όσα προσπαθούμε να κάνουμε αποτελούν ανάγκη για την κοινωνία, όλοι μας το καταλαβαίνουμε αυτό και σε αυτό το πλαίσιο δεν νομίζω πως χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, ετοιμάζουμε προγράμματα κατάρτισης για όλες τις ομάδες πληθυσμού και για τη Δημόσια Διοίκηση. Στο Δημόσιο υπάρχουν αξιότατα στελέχη τα οποία έχουν τις γνώσεις και την όρεξη να ολοκληρώσουν σημαντικά έργα.

Τέλος, εκπονούμε ήδη την εθνική στρατηγική της κυβερνοασφάλειας, δουλεύοντας στενά με τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Φορείς όπως ο ENISA, για τον οποίο πρόσφατα νομοθετήσαμε τη μεταφορά έδρας του στην Αθήνα και τη μόνιμη εγκατάστασή του στην χώρα μας.

Πιστεύετε ότι το πρόβλημα του ψηφιακού αναλφαβητισμού είναι και θέμα παιδείας; Πρέπει ν’ αλλάξει κάτι σχετικά στο χώρο της εκπαίδευσης;

Η εκπαίδευση πρέπει να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή. Όλες οι έρευνες καταδεικνύουν πως οι δουλειές του μέλλοντος θα απαιτούν βασικές και, σε πολλές περιπτώσεις, προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες και δεξιότητες λογισμικού.

Ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία θέλουμε να εντάξουμε την Πληροφορική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Θέλουμε όμως, και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, να εντάξουμε την Τεχνολογία στον τρόπο διδασκαλίας.

Έχετε εντοπίσει τα προβλήματα που φέρνουν την Ελλάδα ψηφιακά ουραγό στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς η εικόνα μπορεί ν’ αντιστραφεί;

Σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στην 26η θέση στους 28 της ΕΕ στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Θέλουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βασίζοντας την στρατηγική μας σε 4 πυλώνες.

Συνδεσιμότητα: Βελτιώνουμε τις ψηφιακές υποδομές και ήδη αναβαθμίσαμε τις ταχύτητες του διαδικτύου στα σχολεία.

Ανθρώπινο Δυναμικό: Εκπαίδευση σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες.

Ψηφιακές Υπηρεσίες προς τους Πολίτες: Θέλουμε να φέρουμε το κράτος στο κινητό μας μέσω του gov.gr.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Με τη χρήση της τεχνολογίας μετασχηματίζουμε τους τομείς της ελληνικής οικονομίας από την Παιδεία και την Υγεία έως τον Τουρισμό, τη Ναυτιλία και τον Πρωτογενή Τομέα.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά σπουδαίων πρωτοβουλιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πολλές εκ των οποίων εμπίπτουν στις αρμοδιότητές σας. Μία από αυτές είναι τα δίκτυα 5G. Για ποιο λόγο είναι μια κρίσιμη επένδυση και τι νέο θα φέρει στη ζωή μας;

Το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο θέτει ένα σαφές, γρήγορο και ψηφιακό πλαίσιο για την αδειοδότηση των κεραιών τηλεφωνίας. Πλαίσιο που προετοιμάζει το έδαφος για τα δίκτυα 5G που αποτελούν αναγκαία συνθήκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Προσφάτως συζητήσατε με ανώτατα στελέχη εταιρειών Πληροφορικής στο Top Level Meeting για τις προτεραιότητες του υπουργείου σας. Υπάρχει  ανταπόκριση από την πλευρά τους; Προς ποια κατεύθυνση είναι διατεθειμένες οι εταιρείες να συμβάλλουν στην προσπάθεια της κυβέρνησης; Σημαίνει αυτό πως θα υπάρξουν επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας;

Αυτή τη στιγμή εκπονούμε τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και μελετάμε σημαντικά έργα που θα προκηρύξουμε μέσα στο 2020. Ο εγχώριος κλάδος της Πληροφορικής θα κληθεί να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό του για να αντεπεξέλθει και να παραδώσει έργα κάτω από αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Τα έργα τεχνολογίας πρέπει να ολοκληρώνονται γρήγορα καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει και οι εταιρείες να ανταποκριθούν.

Πώς κρίνετε το έργο της κυβέρνησης στις πρώτες 100 μέρες του βίου της; Θεωρείτε ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους θα έπρεπε να έχει τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα;

Η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υλοποιεί το σχέδιο για το οποίο δεσμεύθηκε πριν τις εκλογές. Οι πολίτες αντιλήφθηκαν αμέσως πως ήρθαμε καλά προετοιμασμένοι και ήδη έχουμε καταφέρει πολλά. Η κυβέρνηση έχει στελεχωθεί από άτομα πολύ ικανά, με εμπειρία, γνώσεις και όρεξη για δουλειά.

Μετά από τρεις μήνες λοιπόν στο υπουργείο, είστε ακόμη τεχνοκράτης ή νιώθετε και πολιτικός; Έχετε μετανιώσει που εγκαταλείψατε τον ιδιωτικό τομέα;

Δεν διαχωρίζω την θέση του τεχνοκράτη από του πολιτικού. Ως αρχή, δεν μετανιώνω για αποφάσεις μου γιατί πιστεύω πως κάθε απόφαση είναι σωστή την στιγμή που λαμβάνεται. Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου μου αποτελεί για μένα την μεγαλύτερη και πιο σημαντική πρόκληση που έχω αναλάβει ποτέ γιατί καλούμαι, μαζί με την ομάδα του υπουργείου, να δώσουμε λύσεις στους πολίτες και να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.