Συνέντευξη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στην εφημερίδα «Η Βραδυνή»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου έδωσε συνέντευξη στις 05-07-2025 στην εφημερίδα «Η Βραδυνή» και στον δημοσιογράφο, Νίκο Αρμένη.

Tην περασμένη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώθηκε η μετονομασία του Υπουργείου και η προσθήκη της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τίτλο. Τι σηματοδοτεί αυτό;

Πράγματι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μετονομασία σε «Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης». Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός είχε δώσει προτεραιότητα στην ΤN, που έχει ήδη αλλάξει πολλά στη ζωή μας. Κι εμείς, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δώσαμε μεγάλη έμφαση στην εισαγωγή της στο Δημόσιο και στην αξιοποίησή της για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και για το συνολικό όφελος της κοινωνίας. Ξέρετε, το βλέπουμε παντού εξάλλου, η χρήση της ΤΝ εξαπλώνεται συνεχώς και η χρήση της γίνεται από διαρκώς περισσότερο κόσμο. Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκρίνεται επαρκώς στο διεθνές περιβάλλον και να εργάζεται για τον περιορισμό των κινδύνων αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών. Παράλληλα, τη Δευτέρα παρουσίασα την Εθνική Στρατηγική για την ΤΝ και τη δημιουργία μιας Ειδικής Γραμματείας. Στόχος μας είναι η ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και τη ρύθμιση που απαιτείται για να γίνεται ασφαλής, από πολλές απόψεις χρήση. Επίσης, με τη Στρατηγική και τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο,μπορεί να γίνεται πιο αποτελεσματική και υπεύθυνη αξιοποίηση από τη Δημόσια Διοίκηση, ενώ ενισχύεται η δημιουργία ενός οικοσυστήματος για την ΤΝ. Στόχος μας είναι το οικοσύστημα αυτό να δρα με εξωστρέφεια και να κινείται πάντοτε με στόχο τη βιωσιμότητα. 

Στην πράξη αυτά τι σημαίνουν; 

Η Ειδική Γραμματεία δημιουργείται για να διασφαλίσει ότι η υλοποίηση της στρατηγικής μας θα γίνεται με συνέχεια, συνέπεια και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, χωρίς να κατακερματίσουμε πόρους και δυνάμεις. Ανάμεσα στις βασικές αρμοδιότητές της είναι η υποστήριξη της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνηυπό τον Πρωθυπουργό, ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, η τεχνική υποστήριξη δημόσιων οργανισμών που θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία αυτή και η ανάπτυξη ίδιων εφαρμογών με όρους αυτονομίας και ποιότητας. Με αυτή τη θεσμική προσθήκη, η Ελλάδα αποκτά έναν μηχανισμό που συνδυάζει τον τεχνοκρατικό σχεδιασμό με τη δημόσια λογοδοσία. Και αυτό είναι προϋπόθεση για την υπεύθυνη αξιοποίηση των τεχνολογιών.

Η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας μέχρι στιγμής στο Δημόσιο σε ποιους τομείς γίνεται;  

Ξεκινήσαμε με εφαρμογές που απευθύνονται στους πολίτες, όπως ο Ψηφιακός Βοηθός mAigov και mAiGreece. Συνεχίσαμε με εισαγωγή Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο. Εργαλεία TNχρησιμοποίησε και το Υπoυργείο Εσωτερικών στις διαδικασίες εσωτερικής αξιόλογης, ενώ προχωράμε σε τομείς όπως η Υγεία, η Δικαιοσύνη, ώστε να διευκολύνονται όλοι οι πολίτες και οι δημόσιοι λειτουργοί, με διαφάνεια και ασφάλεια. Σκοπός μας είναι να μην καταναλώνουμε μόνον εισαγομένη ΤΝ αλλά να την «παράγουμε» εδώ, σε δικές μας υποδομές.Ξεκινήσαμε την ανάπτυξη του «ΔΑΙΔΑΛΟΥ», ενός υπερυπολογιστή παγκόσμιας κλάσης, που θα συμπεριληφθεί στους top υπερυπολογιστές του κόσμου.Δεν θέλουμε απλώς να δημιουργήσουμε υποδομές, αλλά ένα ζωντανό οικοσύστημα τεχνολογίας αιχμής, μέσω του«Pharos». Τι είναι αυτό; Ένα «εργοστάσιο ΤΝ», μάλιστα ένα από τα πρώτα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω αυτού, θα αναπτύξουμε εφαρμογές για τους τομείς της Υγείας, του Πολιτισμού, της Γλώσσας μας, της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αξίζει να σημειώσω ότι πρόσφαταυποβάλαμε και νέα πρόταση για να επεκτείνουμε τις υποδομές του Ai Factory «Pharos», τη φορά αυτή στη Δυτική Μακεδονία, με σκοπό εκεί να αναπτύξουμε ένα νέο οικοσύστημα τεχνολογίας με έμφαση στην ενέργεια και τη γεωργία. Όλα αυτά γίνονται με τη συμμετοχή του Υπερταμείου, της ΕΔΥΤΕ, του Δημόκριτου, του ερευνητικού κέντρου Αθηνά, της Περιφέρειας ΔυτικήςΜακεδονίας για την περίπτωση της νέας πρότασης αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως και ελληνικών εταιρειών που αξιοποιούν το ταλέντο και την εργατικότητα του εξαιρετικού δυναμικού μας. Συμμετέχουμε σε διεθνείς διαβουλεύσεις και συνεργασίες για ζητήματα γύρω από την ΤΝ, ενσωματώνουμε τις κοινοτικές πράξεις και οδηγίες. Λίγα χρόνια πριν, όλα αυτά θα ήταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. 

Πριν από λίγες ημέρες η Ελλάδα εκτόξευσε τον πρώτο της δορυφόρο στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων. Τι αποκομίζουμε από αυτό; 

Η πρόσφατη εκτόξευση του DUTHSat-2 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα από τη βάση Vandenberg, σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας. Πρόκειται για τον πρώτο δορυφόρο που φέρει την πλήρη ελληνική υπογραφή, από τον σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή, και αποτελεί καρπό συνεργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ESA. Είναι μια έμπρακτηαπόδειξη ότι η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις, τη γνώση και το ανθρώπινο κεφάλαιο να συμμετάσχει ενεργά στη νέα εποχή της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Πέρα από το επιστημονικό και τεχνολογικό σκέλος, η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης: ενισχύει την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας, συνδέει την έρευνα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και ενδυναμώνει τους νέους επιστήμονες που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα. Εντός του Νοεμβρίου θα έχουμε και τις επόμενες εκτοξεύσεις. Πέρα από τα ερευνητικού τύπου CubeSats μέσω του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων θα αποκτήσουμε 13 μικροδορυφόρους που θα μας παρέχουν κρίσιμα δεδομένα σε κρίσιμους τομείς, όπως η πολιτική προστασία και η κλιματική κρίση.

Το επόμενο μεγάλο βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας ποιο είναι; Ποιο ψηφιακό εργαλείο μπορούμε να αναμένουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και τη μείωση της γραφειοκρατίας;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, από τη στιγμή που ξεκινά, είναι μονόδρομος και πρέπει να κινείσαι διαρκώς σε αυτόν. Δεν σταματά, αντιθέτως εξελίσσεις ό,τι έχεις φτιάξει και προγραμματίζεις τα βήματα με βάση και τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Εμείς, έχοντας ως στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την αλλαγή της σχέσης εμπιστοσύνης με το κράτος, δίνουμε βαρύτητα στη σωστή οργάνωση του κράτους από τη σκοπιά του πολίτη. Μια πραγματική μεταρρύθμιση που ήρθε, για παράδειγμα, είναι ο Προσωπικός Αριθμός. Ακόμη δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματά του αλλά είναι ένα τεράστιο βήμα, διότι πλέον το κράτος θα σταματήσει να ταλαιπωρεί τον πολίτη για τελείως στοιχειώδη και -μερικές φορές- προφανή πράγματα. Μετά από δεκαετίες με διάσπαρτα μητρώα στα οποία ο κάθε πολίτης είχε πολλούς αριθμούς και διαφορετικά στοιχεία περασμένα, περνάμε σε ένα ενιαίο αριθμό, στον οποίο θα υπάρχουν τα σωστά στοιχεία. Αυτό μας γλιτώνει λάθη και αστοχίες λόγω των διαφοροποιήσεων από μητρώο σε μητρώο. Ακόμη, καταργούμε πιστοποιητικά, διότι δεν χρειάζεται πια να προσκομίζεις κάτι να βεβαιώσει ότι γεννήθηκες, για παράδειγμα. Με τις διαλειτουργικότητες, διάφοροι φορείς και υπηρεσίες έχουν, με τη συναίνεση του πολίτη, πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρωθούν διαδικασίες και συναλλαγές με το Δημόσιο ή και ιδιωτικούς φορείς. Σήμερα, μπορείς να αλλάξεις πάροχο ρεύματος χωρίς να στέλνεις χαρτιάαρκεί η εταιρία ενέργειας να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που δώσαμε, μέσω πλατφόρμας από την οποία αντλούνται τα απαραίτητα στοιχεία. Μπορείς να ασφαλίσεις το όχημά σου χωρίς να στέλνεις στην ασφαλιστική εταιρία αλλά δίνοντας τη συναίνεσή σου μέσω του Gov.gr Wallet. Και συνεχίζουμε! 

Τον Προσωπικό Αριθμό τον εκδίδουν οι πολίτες μόνοι τους από πλατφόρμα. Υπάρχει η ανταπόκριση που αναμένατε;

Η ανταπόκριση είναι πολύ καλή και επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια βαθιά αναγκαία μεταρρύθμιση. Έχουν εκδοθεί πάνω από 515.000 Προσωπικοί Αριθμοί, με περισσότερες από 161.000 διορθώσεις σε βασικά στοιχεία. Επιπλέον, ο ΠΑ ενσωματώνεται στις νέες ταυτότητες, ενώ διατίθεται και μέσω ΚΕΠ και Προξενείων, εξυπηρετώντας όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες ή ζουν στο εξωτερικό. Ήδη, περίπου 11.000 έχουν εκδοθεί από ΚΕΠ και προξενικές αρχές. 

Μετά από μια επιτυχημένη θητεία στην Αυτοδιοίκηση αναλάβατε υπουργικά καθήκοντα. Πώς είναι αυτή η εμπειρία και ποιος είναι ο επόμενος προσωπικός σας στόχος στην πολιτική σας διαδρομή;

Η Αυτοδιοίκηση ήταν για μένα μεγάλη αγάπη! Η πρόταση του Πρωθυπουργού για να αναλάβω το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν άκρως τιμητική και εργάζομαι καθημερινά για να υπηρετήσω το όραμα για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση που προχωρά στο μέλλον και στην πρωτοπορία. Και ξέρετε, έχει κάτι κοινό η Αυτοδιοίκηση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ότι κάνεις απτά πράγματα. Όπως στον Δήμο έκανα κάτι (πχ. ένα γήπεδο μπάσκετ) και έβλεπαάμεσα τα αποτελέσματα μπροστά μου, έτσι και εδώ, αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες ή κάνεις πλατφόρμες (πχ. το MyCoast) και βλέπεις άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, την άλλη μέρα, να τη χρησιμοποιούν! Στην πολιτική με ενδιαφέρει η χρησιμότητα, όχι η καριέρα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Πρόσφατα άρθρα

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 1057 ΕΞ 2025/13.01.2025 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Ν.Π.Δ.Δ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΤΟΥΣ 2025

Σε Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης μετονομάζεται το Υπουργείο – Τη στρατηγική για την ΤΝ και τη νέα Ειδική Γραμματεία Τεχνητής Νοημοσύνης και Διακυβέρνησης Δεδομένων παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου

Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.