Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Real News»

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε στις 17-07-2022 συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.

Από τις 27 Ιουλίου το δίπλωμα οδήγησης και η ταυτότητα έρχονται στο κινητό με ένα κλικ. Τι άλλο προγραμματίζετε; Μετά την ψηφιακή ταυτότητα μπορεί να ακολουθήσει και το ψηφιακό διαβατήριο;

Πράγματι, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Τάκη Θεοδωρικάκο, πρόκειται να παρουσιάσουμε το Gov.gr Wallet, στο οποίο αρχικά θα αποθηκεύουμε το ψηφιακό αντίγραφο της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης. Κάνουμε την αρχή με τα δύο πιο σημαντικά δημόσια έγγραφα και εκεί σταδιακά θα μπορούμε να αποθηκεύουμε και άλλα πιστοποιητικά, ανάλογα με τις ανάγκες που υφίστανται.

Όσο για το ψηφιακό διαβατήριο που αναφέρατε, τα ταξιδιωτικά έγγραφα διέπονται από διεθνείς προδιαγραφές. Ωστόσο, αν ανατρέξουμε στην πανδημία, θα θυμηθούμε ότι και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό υλοποιήθηκε ύστερα από πρόταση και επιμονή του Έλληνα Πρωθυπουργού. Οπότε θα σας έλεγα ότι δεν αποκλείεται το Gov.gr Wallet να αποτελέσει το εφαλτήριο για να καθιερώσουμε μια ακόμα διεθνή καλή πρακτική.

Προχωράτε τον σχεδιασμό με τον ενιαίο αριθμό μητρώου που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ;

Τονίζουμε, από την πρώτη στιγμή, ότι το κράτος είναι ένα και ως ένα πρέπει να λειτουργεί. Όταν ο πολίτης χρειάζεται άλλον αριθμό στην Εφορία, άλλον στα ΚΕΠ και άλλον στο ασφαλιστικό του ταμείο, ουσιαστικά είναι σαν το κράτος να του λέει ότι κάθε υπηρεσία είναι κάτι διαφορετικό, δεν είναι κομμάτι του ίδιου κράτους. Γι’ αυτό και ξανασχεδιάζουμε τις διαδικασίες του Δημοσίου πολιτοκεντρικά, δηλαδή τις προσαρμόζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες του πολίτη και όχι σύμφωνα με το τι βολεύει το κράτος.

Ο Προσωπικός Αριθμός αποτελεί κεντρικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής μας, ακριβώς γιατί εξασφαλίζει στον πολίτη ότι θα μπορεί να εξυπηρετηθεί παντού με έναν και μόνο αριθμό, χωρίς να χρειάζεται να απομνημονεύει ένα πλήθος από διαφορετικά στοιχεία μητρώων. Στην πράξη, πρόκειται για μια άσκηση που παραπέμπει στην μετάβαση από τη Δραχμή στο Ευρώ – ουσιαστικά, πρέπει να παραμετροποιήσουμε το σύνολο των συστημάτων του Δημοσίου. Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας και το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αυτά τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΝΔ είχε κεντρικό ρόλο. Είτε έχει να κάνει με την διευκόλυνση των πολιτών είτε με την διαδικασία εμβολιασμού και τις πλατφόρμες για το Fuel Pass και το Power Pass. Τι λέτε;

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως δομή και ως λειτουργία αποτέλεσε εξαρχής κομμάτι του σχεδίου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνιστά μια οριζόντια πολιτική, μια αναπτυξιακή πολιτική – εντέλει είναι εξ ορισμού μια κοινωνική πολιτική, που διευκολύνει την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, ενθαρρύνει την καινοτομία, εξοικονομεί χρόνο και πόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε πάντα έτοιμοι να συνδράμουμε ώστε μια διαδικασία να γίνει ευκολότερη, ταχύτερη, φιλικότερη για τον πολίτη. Και το κάνουμε μέσα από την υλοποίηση των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων, αλλά και τη δημιουργική αξιοποίηση φυσικών σημείων ως εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι φυσικά το emvolio.gov.gr. Αν το 2018 ρωτούσαμε στον δρόμο ποια από τις Μασαχουσέτη, Βαυαρία και Ελλάδα θα σχεδίαζε καλύτερα και αμεσότερα σύστημα εμβολιασμού για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, πόσοι θα απαντούσαν ότι θα τα κατάφερνε η Ελλάδα; Σχεδόν κανείς. Το πίστεψαν, όμως, και το κατάφεραν οι Έλληνες μηχανικοί, στελέχη του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, και εργάστηκαν με αφοσίωση, ταλέντο και επιμονή. Αυτή η επιτυχία είναι ο οδηγός μας σε κάθε επόμενη πρόκληση.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου «Μίτος»; Ένας οδηγός για κάθε διοικητική διαδικασία τόσο για τον πολίτη όσο και για τον υπάλληλο ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία;

Ο «Μίτος» έχει διπλή αποστολή: αφενός να λειτουργεί ως «οδικός χάρτης» για κάθε συναλλαγή του πολίτη με το κράτος και αφετέρου να αποτελεί την πυξίδα μας σε κάθε δράση απλούστευσης διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Το mitos.gov.gr λειτουργεί ήδη πιλοτικά, με περίπου 1.500 διαδικασίες. Έχουμε καταγράψει και επεξεργαζόμαστε ακόμα 3.000 διαδικασίες που σταδιακά θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.

Πρέπει να παραδεχτώ, κύριε Σιαδήμα, ότι κάποιους προβλημάτισε αν έπρεπε να ονομάσουμε το μητρώο «Μίτο»: θα ήταν σαν να παραδεχόμασταν ότι το Δημόσιο είναι λαβύρινθος. Όπως σας είπα, όμως, έχουμε επιλέξει να προσεγγίζουμε τις διαδικασίες του Δημοσίου από τη σκοπιά του πολίτη – και για τους πολίτες το Δημόσιο μοιάζει πολλές φορές με λαβύρινθο. Λένε πως «ό,τι δεν μπορείς να το μετρήσεις, δεν μπορείς να το μεταρρυθμίσεις». Με τον «Μίτο» το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να μετρήσει – άρα θα μπορεί να μεταρρυθμίσει τις διαδικασίες του πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο στοχευμένα, εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Δεν ανησυχείτε μήπως όλο αυτό το διάστημα υπάρξει ακραία πόλωση;

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε λεπτομερώς γιατί η διαρκής τοξικότητα είναι βλαπτική για τη χώρα. Όπως, όμως, συμπλήρωσε, αυτό δεν εξαρτάται από την Κυβέρνηση, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση. Έχουμε ακόμα μπροστά μας το 25% της θητείας μας, το οποίο περιλαμβάνει πυκνό κυβερνητικό έργο και, βέβαια, υλοποίηση των έργων που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εντολή που λάβαμε το 2019 από τους πολίτες, η οποία είναι ισχυρή. Και η εντολή αυτή λέει να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες γύρω από το όραμα να πάμε την Ελλάδα μπροστά.

Έχουμε υλοποιήσει πάνω από το 90% του προγράμματός μας, έχοντας αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό ετών και τη μεγαλύτερη ενεργειακή των τελευταίων πενήντα, καθώς και υβριδικές απειλές στον Έβρο και στα νησιά. Και αυτό οι πολίτες το αναγνωρίζουν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι γίνεται αντιληπτό σε όλο το πολιτικό φάσμα ότι η ακραία πόλωση ούτε τη χώρα ωφελεί, αλλά ούτε και τις αντιπολιτευτικές επιδιώξεις γιατί είναι κάτι που δεν επιθυμούν και δεν επιβραβεύουν οι πολίτες.

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ζητήσω ένα σχόλιο για την επίθεση που δέχτηκε ο Όμιλος Real τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Εκφράζω την ειλικρινή και αμέριστη συμπαράστασή μου στους ανθρώπους της Real, ενός ειδησεογραφικού ομίλου που διαθέτει εξαιρετικά στελέχη, ευθύτητα γνώμης και σεβασμό στους ακροατές και τους αναγνώστες του. Κάθε ενέργεια που στρέφεται ενάντια στην ελευθεροτυπία, στρέφεται ενάντια στη Δημοκρατία και τις αξίες της. Και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα οι δράστες αυτής της εγκληματικής ενέργειας θα βρεθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.